Wat is digitaal printen?

  • offset versus digitaal
  • lagere opstartkosten
  • snellere verwerking
  • match met online
  • segmentatie en personalisatie

Wat is digitaal printen? Dit is een techniek die de laatste jaren meer en meer wordt gebruikt door drukkerijen. Toch is het geen vervanging voor het meer traditionele offset drukken. Beide technieken hebben hun voordelen. Waar zit dan het verschil?

Van plaatje tot blaadje

Om de vraag ‘wat is digitaal printen’ te beantwoorden, sommen we best eerst de verschillende stappen van het offset drukproces op. Bij deze druktechniek wordt een beeld aangebracht op een plaat. De aluminium plaat wordt dan nat gemaakt om er vervolgens een vettige inkt op aan te brengen. Alles wat geen beeld is neemt het vocht op en die natte delen stoten op hun beurt de inkt weer af. Daarna wordt die inkt op een rubberdoek gedrukt om het zo te kunnen overzetten op papier. Je drukwerk heeft dus al een hele weg afgelegd voor je het resultaat op papier ziet. Digitaal printen verloopt een stuk makkelijker en sneller omdat er geen fysiek contact is tussen de drukvorm en de drager. Of eenvoudiger gezegd: alles verloopt digitaal, net als bij de laserprinter die je thuis of op kantoor hebt staan.

Kleur bekennen

Heb je het verschil in aantal stappen tussen beide druktechnieken geteld? Dat betekent ook een verschil in opstartkost. Deze ligt lager bij digitaal printen omdat er, zoals je merkt, minder tijd en arbeid in kruipt. Een besparing voor de drukker die zichtbaar is op jouw factuur! Belangrijk is wel om rekening te houden met de variabele kosten zoals personalisatie. Het zwarte tekstblokje op een brief of reclameboodschap bekent gelukkig kleur in dit digitale tijdperk! Zo kan All Mail Services voor ieder exemplaar van je drukwerk wisselende teksten, persoonlijke online links en beelden gebruiken in full color. Dus wat is digitaal printen? De goedkoopste oplossing voor al je drukwerk? Digitaal printen is wel een goedkopere oplossing bij kleinere oplages. Ideaal voor een kleine zaak of als beginnend ondernemer. Of wanneer je via een direct mailing een goed en persoonlijk gesprek wil aangaan met je klant.

Van printer tot ‘scanner’

Dat persoonlijk gesprek, ook al is het op papier, zorgt ervoor dat je klant sneller door de knieën gaat voor wat je te vertellen hebt. Hoe reageer je zelf als je ’s avonds je brievenbus leegt? Eerst de witte enveloppen en niet geadresseerde reclame of toch maar de post waar je naam op staat? Sta ook even stil bij hoeveel van die boodschappen je effectief leest. De lezer leest niet maar ‘scant’! Je ogen rollen (net als die van je eigen klanten bij het openen van jouw mailing) van boven naar onder en terug. Heb je tijdens dit scannen niets opgepikt waar je jezelf in herkent of wat perfect op maat is van je interesses dan wordt enkel de papiermand er vrolijker van.

Wat is digitaal printen nog meer?

Of wat kan het voor jouw direct mail campagne betekenen, al dan niet als onderdeel van een crossmediale campagne? All Mail Services helpt je efficiënter je mailing versturen en zorgt voor aantoonbare resultaten.

Meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.